ABD'nin enerji rüyasını gerçekleştirerek enerji ithalatını bitirme noktasına getiren ve fiyatları Avrupa'ya göre dörtte bir oranına indiren kaya gazı için Türkiye'de eylem planı hazırlandı. "Sezaryenle petrol" olarak nitelendirilen yeni teknoloji ışığında dünya enerji otoritelerince "büyük potansiyel" olarak gösterilen Güneydoğu'da üretimi biten ya da üretim yapılmamış eski kuyulara kaya gazı sondajlarıyla yeniden kazma vurulacak. TPAO, Trakya'da kaya gazı ile kendi sondajını yapmaya hazırlanırken, dünya devi Shell ile Güneydoğu'da 5 petrol sondajı açılacak.
YILDIZ: OPERASYON BU YIL BAŞLAYACAK
Doğal gazda "oyun değiştirici" unvanıyla çığır açan "shale (şeyl) gaz" aramaları için kollar sıvandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye'nin petrol üretim üssü Güneydoğu'da yeniden petrol arayacaklarını söyledi. Yıldız, "Güney Doğu Anadolu'da ve Trakya'da üretimi biten ya da üretim yapılmamış eski kuyularda çatlatma yapılarak üretim yapılması için operasyona bu yıl başlanacak" dedi.
SHELL İLE 5 KUYU
Dünya petrol devi Shell şirketini 20 yıl önce terk ettiği Türkiye'ye getiren kaya gazı için Batman ve Diyarbakır'da 4 ruhsat alanında 5 kuyu açılacağını kaydeden Yıldız, "TPAO, Trakya'daki bir pilot projeyle, tek başına kaya gazı arama ve üretim faaliyeti yapmak üzere ön hazırlıklara başladı. Olumlu sonuç alırsak, o bölgede arka arkaya sondajlara devam ederiz" dedi.
ABD'de bin metreküp kaya gazının 105-110 dolara üretme imkanı sağlandığını vurgulayan Yıldız, "Kaya gazı üretimine başlayabilirsek bu kuşkusuz bizim için çok ekonomik bir sonuç olacak" dedi. Avrupa'da ise bin metreküp gaz fiyatı 300-400 dolar aralığında satılıyor.
TALİPLİ ÇOK
"Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini bu alanda tecrübeli şirketlerle birlikte ortaya çıkarmak istiyoruz" diyen Yıldız, şunları söyledi:
"Petrol İşleri Genel Müdürlüğü'nden uzman bir heyeti ABD'ye incelemelere gönderdik. Türkiye'nin kaya gazı potansiyelini bu alanda tecrübeli şirketlerle birlikte ortaya çıkarmak istiyoruz. TPAO ve Türk özel sektörü, dünyanın yeni gözdesi kaya gazına yönelik olarak uluslararası şirketlerle birlikte yatırımlarını artıracak. Enerji ithalatımızı azaltacak her kaynağın peşine düşmeye ve sonuna kadar değerlendirmeye kararlıyız."
ABD EN BÜYÜK ÜRETİCİ
2000'li yıllarda keşfedilen kaya gazı teknolojisi dünyanın en büyük enerji ithalatçısı ABD'yi en büyük üretici konuma getirdi. ABD, 2016 yılı itibariyle doğal gaz ihracatına başlamayı planlarken, 2019 itibariyle Suudi Arabistan'dan daha büyük bir petrol üreticisi ülke haline gelecek.
FİYAT YARIYA DÜŞER
Türkiye'ye Denizbank'ı satın alarak giren ünlü Sberbank 'ta kaya gazındaki gelişmelerin Gazprom şirketini ciddi oranda etkileyebileceğini ve gaz fiyatlarını yarı yarıya azaltabileceğini savunmuştu.
TÜRKİYE, PETROL VE GAZ SATACAK
Dünyada yeni model olan kayaların içindeki gaz ve petrolün bulunmasını "Sezaryenle petrol bulma" şeklinde yorumlayan TPAO yetkilileri, Türkiye'de bu metotla ciddi petrol ve gaz rezervine ulaşılabileceğini söyledi. Sondajlar sonunda asıl tablonun görüleceğini belirten yetkililer, "Ciddi potansiyel var" değerlendirmesi yaptı. Sonuçların beklenildiği gibi çıkması halinde, Türkiye, petrol ve gaz ihracatçısı ülke konuma gelecek.