Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Batman ili Sason ilçesi dağlarında yetişen Ters Lale'nin kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satıldığı, kozmetik veya ilaç sanayinde kullanıldığı yönündeki ihbar üzerine biyokaçakçılara karşı mücadele başlattıklarını vurgulayarak, "Dünyanın nadide çiçeklerinden olan Ters Lale'yi koruma altına alıyoruz" dedi.
Bakan Eroğlu yaptığı yazılı açıklamada, dünyanın en nadide çiçeklerinden biri olan ve Batman ili Sason ilçesi dağlarında yetişen Ters Lale'nin (Fritillaria Imperiaris) korunması ve biyokaçakçılığın önüne geçilmesi için gerekli önlemin alındığını belirterek, yöre halkının bu konudaki farkındalığının artırılması için eğitim çalışmalarına ağırlık verildiğini kaydetti. Endemik (bölgeye özgü) bir tür olduğundan koruma altında olan Ters Lalenin toplanmasının, bir yerden başka bir yere naklinin yasak olduğunu vurgulayan Eroğlu, aykırı davranışta bulunanlar hakkında idari yaptırımın 32 bin TL'den başladığını belirterek, vatandaşları laleye herhangi bir müdahalede bulunmamaları konusunda uyardı. Eroğlu, Lale çiçeğinin yanında aromatik yağ içeren yapraklarının da kullanılıp kaçakçıların da bitkiyi soğan ve gövdesiyle sökerek götürdüğünü kaydederek, biyokaçakçılığın önüne geçilmesi için, denetim ve kontrollere ağırlık verildiğini ifade etti.
"167 TÜRÜ BULUNAN TERS LALE ÇEŞİDİNİN EN FAZLA GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKE TÜRKİYE"-
Dünyada nesli tehlike altında olan Ters Lalenin Anadolu'da "Ağlayan Gelin' adıyla da bilindiğini ifade eden Eroğlu yaptığı açıklamada şunları kaydetti:
"Ters Lalenin gen merkezi Batman olduğu halde kaçak yollarla Avrupa ülkelerinde satılmaya çalışılmaktadır. Kozmetik ve ilaç sanayinde kullanılan Ters Lale süs bitkisi olarak da değerlendirilmektedir. Dünyada bir benzeri daha bulunmayan ve Hakkari, Van, Bitlis, Erzurum, Batman illerinde doğal olarak yetişen Ters Laleler özellikle bin 400 - 2 bin 500 rakımında ve belirli yerlerde görülmektedir. 167 türü bulunan Ters Lale çeşidinin en fazla görüldüğü ülke Türkiye olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre Türkiye'de 43 türü bulunan Ters Lalelerin 20'si endemik türdür. Ülkemizin ev sahipliği yaptığı bu nadide çiçeğimize vatandaşlarımız da sahip çıkarsa, biyolojik zenginliğimizi gelecek nesillerimize aktarabiliriz."