Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Kliniği doktorlarının uyguladığı lazerle varis ameliyatları sayesinde hastalar aynı gün içerisinde yürüyerek evlerine gitme imkanı buluyorlar.
Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesinde uygulanan lazerle tedavi sayesinde varis şikayeti bulunan hastalar 30 ile 60 dakika süren ameliyat sonrasında sağlıklarına kavuşarak aynı gün normal yaşantılarına devam edebiliyorlar.
Konuyla ilgili olarak bir açıklamada bulunan Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Klinik Şefi Doç. Dr. Bilgehan Erkut, laser ile varis tedavisinin, varisin klasik tedavi yöntemi olan cerrahi yöntemle eşdeğer bir başarı oranına sahip olduğunu ifade ederek; “Lazerle varis operasyonlarının en önemli kazanımlarından birisi hastalarımızın cerrahi müdahale geçiren diğer hastalara göre çok kısa sürede ayağa kalkarak rutin işlerine dönmeleridir. Böylelikle zaman kaybının da önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Ayrıca bu operasyonlar vücutta herhangi bir iz bırakmamakla birlikte ağrı ve morarma gibi ameliyat sonrası beliren durumlar kısa süreli gerçekleşmektedir.” dedi.
Varislerin görüntü çirkinliği oluşturmasının yanı sıra bacaklarda ağrı, şişlik ve dolgunluk hissine neden olduğu, bazen gece kramplarına yol açtığı gerçeğine de değinen Erkut, “Eğer varisler tedavi edilmezse zaman içinde egzama, cilt lekeleri hatta iyileşmeyen bacak yaraları gibi ciddi komplikasyonlara neden olabilir.” şeklinde uyarılarda da bulunarak varis şikayeti bulunan vatandaşların vakit kaybetmeden doktor kontrolünden geçmesi gerektiğinin altını çizdi.
Lokal anestezi kullanılarak varise neden olan toplardamarın, iz bırakmadan ve ameliyatsız lazer ışınları kullanarak içten yakılması yöntemiyle gerçekleştirilen ameliyat hakkında bilgi veren Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp Damar Cerrahi Klinik doktorlarından Op. Dr. M. Ali Kaygın ise ameliyat sürecini şu şekilde özetledi: “Müdahale odasında yatırılan hasta steril örtülerle örtülür. İşlemin yapılacağı bacakta kateterin giriş noktasına lokal anestezi yapılır. Ultrason rehberliğinde işlem yapılacak damar bulunur. Lazer kateteri kasığa kadar yine ultrason rehberliğinde ilerletilir. Damarın seyri boyunca yine özel karışım bir lokal anestezi (tümesan anestezi) yapılır. Lazer kateteri yavaş bir şekilde kasıktan giriş yapılan yere kadar çekilerek damar içten lazer ışınları ile tahrip edilir. İşleminin hemen sonrasında elastik bandaj veya basınçlı varis çorapları ile işlem yapılan bacağa kompresyon uygulanır.”