Uyku laboratuarının UYKUDER tarafından akredite edildiği, hizmet standartlarının AB normlarında olduğu bildirildi..
Uyku problemi çekenler Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesinde bulunan Uyku ve Elektrofizyoloji Laboratuarında 1 gün misafir edilerek uyku takibinde bulunuluyor.
Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Fizyoloji Uzmanı Dr. Murat Kayabekir, Uyku ve Elektrofizyoloji Laboratuarının Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nihat Kitapçı Göğüs Hastanesi Ek Hizmet binasında hizmet verdiğini açıkladı.
KAYABEKİR BİLGİ VERDİ
Labratuvar hakkında bilgi aktaran Karabekir, “Son teknoloji ürünü cihazlarla kurulan 2 yataklı Erzurum Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nihat Kitapçı Göğüs Hastalıları ek binasında kurulan Uyku Laboratuarı’nda bir gece uyuyarak uyku problemi öğrenilebiliyor. Sessizliği izole edilmiş olarak ayarlanıp hastaların tamamen evlerindeki gibi uyuyabileceği şekilde hazırlanan laboratuarda, göğüs hastalıkları uzmanı ve uyku laboratuarı işletimi konusunda Türkiye birinciliği bulunan sertifikalı iki teknisyenin görev yapıyor. Uyku laboratuarında, hastanın uyku esnasında ya da uyumak istediğinde ortaya çıkan rahatsızlıklar araştırılıyor ve nedeni bulunuyor. Uyku laboratuarında tetkik her yaş ve cinsiyetteki hastaya uygulanabiliyor. “dedi.
TEDAVİ AŞAMASI
Tedavi aşaması hakkında açıklama yapan Kayabekir, “ Uyku laboratuarında hasta bir gece yatırılıyor ve gece polisomnografi denilen bir tetkik uygulanıyor. Hastaya bir takım elektrotlar bağlanıp monitörize ediliyor. Gece boyunca EEG-EMG-EOG oksijen saturasyonu ve EKG'si kayda alınıyor. Sabahleyin ise bilgisayardan bu kayıtlar okunarak hastanın gece boyunca olan uykusunu, gerçekten uyuyup uyumadığı, uykunun kalitesi, uyku boyunca kan oksijen değişikleri, kalp ritim değişikleri, kas hareketleri değerlendirilmektedir. Bu tetkik sonucunda ise hastada horlama veya gündüz uykululuk hali gibi şikâyetlerin sebebi ortaya çıkıyor.” bilgisini verdi.
UYKU HASTALIKLARI NEDİR?
Uyku hastalıkları, uyku sırasında görülen uyku kalitesinin bozulması, bireyin dinlenememesi, bilincinin tazelenememesi, gündüz aktivitelerinin bozulması ve bireyin sağlıklı olduğu dönemdeki kapasite ve becerilerinin azalması ile seyreden hastalıklardır. Hastalığın diğer bulguları ise, horlama, uykuda solunum durması veya anormal kol-bacak hareketlerinin hasta yakını tarafından fark edilmesidir. Hastaların en büyük yakınması gece yatıp, uyudukları halde gün içerisinde sürekli uykulu olup uyuklamalarıdır. Hasta olan kişiler toplum içinde tiyatroda, sinemada, camide, secde üzerinde, trafikte, kırmızı ışıkta, küçük bir beklemede uyuyup kalabilmektedirler. Kişilerin iş performansları ciddi şekilde düştüğü gibi sosyal ilişkileri bozulabilir, ciddi iş kazaları meydana gelebilir. Bu hastaların araba kullanması, trafik kazası oranlarını yükseltmektedir.
SOLUNUM DURMASI
Uyku hastalıklarının başında horlama, uykuda solunum durması hastalığı (OSAS), periyodik bacak hareketleri hastalığı (PLMS), huzursuz bacak sendromu hastalıkları geliyor. Uyku hastalıkları birçok uzmanlık alanını ilgilendirir ve her hastalığın tedavisi farklı uygulanır. Mesela horlama sorunu radyo frekans veya bazı cerrahi yöntemlerle tedavi edilmektedir. OSAS'ta ise CPAP, BPAP cihazları denilen uykuda solunuma destek veren bir takım cihazlar kullanılmaktadır. OSAS'ta hasta cihazı uzun süre kullanmak zorundadır. Ama bir gece kullanımdan sonra direkt olarak gündüz uykuluk hali normale dönmektedir. Diğer bir takım hastalıkların da tedavisi farklı yollarla mümkündür.