Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti, Antalyalı turizmcilerle yaptıkları görüşmenin ardından Antalya Valisi Ahmet Altıparmak’ı ziyaret etti.
Akil heyetinin ziyaretlerinden mutluluk duyduğunu ifade eden Vali Altıparmak, bu heyetin çok kutsal bir görev ifa etmenin içerisinde olduklarını belirtti. Bunun hakikaten çok özel bir görev olduğunu belirten Vali Altıparmak, “Antalya bu manada çok özel, çok önemli bir yer. Antalya 1 milyon yabancının, yaklaşık 4 milyon yerlinin geldiği turizm kenti. Turizm kenti kendi başına bir barış projesi. Birlikte, ortak yaşamanın en iyi anlaşıldığı, görüldüğü bir ildir Antalya. Bu kutsal görevde kendilerine başarılar diliyorum. Antalya tabi barışı yaşarken kendi dışında da diğer şehirlerde de aynı huzurun yaşanmasını bekleyen, özleyen bir kenttir. İnşallah bu süreç başarı ile sonuçlanır” dedi.
TOBB ve Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti Başkanı Rıfat Hısarcıklıoğlu ise Expo’nun Antalya’ya kazandırılması konusuna değinerek şöyle konuştu: “Antalya’nın EXPO’yu kazanmasında, sürecin idaresinde büyük katkınız oldu. Bu sadece Antalya’nın kazancı değil, Türkiye’nin de kazancı. Diğer idarecilerimiz sizi örnek alır. Aynı başarıyı Erzurum’da da yapacağınız inancındayım”
Programlarının başında turizmcilerle bir araya geldiklerini hatırlatan TOBB Başkanı Hısarcıklıoğlu, Antalya'nın farklı dil, din, ırk ve görüşe sahip olan insanlara ev sahipliği yapan bir şehir olduğunu ifade etti. Antalya’nın Yörüklüğün güzel örneğini gösteren kent olduğunu kaydeden Hısarcıklıoğlu, bu toprakların esas sahibinin Yörükler olduğunu belirtti. Kendilerine basınla, kanaat önderleriyle görüşmenin ardından hep aynı soruların sorulduğunu anlatan Hısarcıklıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bize ‘Ne anlatıyorsunuz, ne tavsiye ediyorsunuz? Hangi fikri enjekte ediyorsunuz?’ diyorlar. Biz dinlemeye geldik. Bu bölgeden sorumlu insanlar olarak hepimiz farklı görüşlerde insanlarız. Bir ortak noktada birleşiyoruz. Kanın durması, demokrasinin kalitesini yükseltilmesi için. Devletimiz bize bir görev verdi. ‘Vatandaş ne düşünüyor öğrenin, rapor edin’ diyorlar. Gittiğimiz yerlerde vatandaş ne düşünüyor, endişeleri, beklentileri, talep ve öneri ne varsa alıp devletin ilgili kurumların iletiyoruz. Yaptığımız bütün iş bu.”
Ünlü sanatçı Kadir İnanır ise yapılan olayın sadece halkla bir araya gelip ülke sorunlarını tartışmak olduğunu belirterek şunları söyledi: “Artık bundan sonra STK çok ciddiye alınacak. Hangi konu olursa olsun ilk müracaat edilen yer bu ülkenin STK'ları olacak. Göreceksiniz hem iyi, hem etkili olacak”
Öne çıkan bazı sorunların olduğunu kaydeden Lale Mansur ise, sözlerine şöyle devam etti: “Diyorlar ki bazıları, niye şimdi? Ne oldu da şimdi? Ben kendim şunu soruyorum. Niye 20 yıl önce değil, 25 değil? Bundan bir ay önce şehit olan bir asker annesi ‘Keşke bu iş 4 ay önce başlasa da oğlum ölmeseydi’ dedi. Ben bunu sorguluyorum. Biz niye bu işi daha önce yapmadık. 1,5 aydır anlatmaya değil dinlemeye geliyoruz. Engel olmak isteyenler demek ki bu insanları dinlememizi istemiyor”
Her kesimden insanlarla buluştuklarını kaydeden Mansur, toplantılara basının alınmasının nedenini ise bu insanlarla rahat bir şekilde konuşmak istemeleri olduğunu belirtti. Yapılan görüşmelerin ardından rapor hazırlanacağını bildiren Mansur, bu raporların önce hükümet yetkililerine sonra da basına ve partilere dağıtılacağını söyledi.
Muhsin Kızılkaya da toplumun artık açık hale geldiğini belirterek, şöyle konuştu: “Geçmişte devlet gizli kapaklı iş yaptı. Bundan sonra da gizli yapılacak iş Silivri’ye gider. Bunu çok iyi biliyorlar. Bu işin bu kadar şeffaf olması ezberimizi bozdu. Biz her zaman devleti gizli kapaklı iş yapan biliyorduk. Şimdi yavaş yavaş alışacağız. Açık toplum, demokratik toplum meselelerinin tartışılarak çalıştığı bir toplum. Bu alışkanlığı edindiğimiz zaman bütün bu kafamızda oluşturduğumuz barikatları aşacağız ve o zaman rahatlayacağız. Ben çok umutluyum”
Daha sonra basına kapalı süren toplantının ardından Akil İnsanlar Akdeniz Heyeti, STK temsilcilerinin katılacağı "Antalyalı ne diyor?" toplantısı için valilikten ayrıldı.