Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
38 projeye 397 milyon hibe desteği
38 projeye 397 milyon hibe desteği
Bayraktar elektriğe zam iddialarını yalanladı
Bayraktar elektriğe zam iddialarını yalanladı
Tekin’den mülakat açıklaması
Tekin’den mülakat açıklaması
Tunç adalet gündemini yorumladı
Tunç adalet gündemini yorumladı
‘Bu millet insanlığın umudu bir millettir’
‘Bu millet insanlığın umudu bir millettir’
HABERLER>SAĞLıK & YAŞAM
27 Haziran 2014 Cuma - 11:09

Allah onları başımızdan bozmasın..

Orta yaşlıların nüfusa oranın 28,7 olduğu Erzurum’da 65-69 yaş diliminde 19 bin 696, 70-74 yaş diliminde 15 bin 101, 75-79 yaş diliminde 9 bin 922, 80-84 yaş gurubunda 8 bin 781, 85-89 yaş gurubunda 3 bin 25, 90 ve üstü yaş gurubunda ise 925 kişi yaşamını sürdürüyor.

Allah onları başımızdan bozmasın..

Erzurum nüfusunun 7.4’ünü 65-90 yaş üstü gurup oluşturuyor. Orta yaşlıların nüfusa oranın 28,7 olduğu Erzurum’da 65-69 yaş diliminde 19 bin 696, 70-74 yaş diliminde 15 bin 101, 75-79 yaş diliminde 9 bin 922, 80-84 yaş gurubunda 8 bin 781, 85-89 yaş gurubunda 3 bin 25, 90 ve üstü yaş gurubunda ise 925 kişi yaşamını sürdürüyor.

TÜRKİYE’NİN YAŞLI PROFİLİ

Medikal Turizm Derneği Başkanı Doktor Sinan İbiş, “Yaşlılarımız toplumun içinde yaşamak istiyorlar. Huzur evlerinde mecburen yaşamak istiyorlar ama mutsuzlar. Topluma da ait olmak istiyorlar. Yani sinemaya gitmek istiyorlar, alışveriş yapmak istiyorlar” dedi.

Ankara Üniversitesi ve Medikal Turizm Derneği tarafından Türkiye’nin yaşlı profili ve huzurevlerinin çeşitli yönleri ile ilgili olarak araştırma yapıldı. Medikal Turizm Derneği Başkanı İbiş, Türkiye’deki yaşlılık sorununun gelecekte hangi boyutlara varacağı ve yaşlılıkla ilgili ihtiyaçların neler olacağı konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, 557 kişi üzerinde bir araştırma yaptıklarını ve bu araştırma ile yaşlılığı birçok yönüyle irdelediklerini kaydetti. Araştırma sonucunda yaşlıların yaşlılıklarından mutlu olmadıklarının ortaya çıktığını ifade eden İbiş, şunları kaydetti:

“Mutlu değiller çünkü insanlar yaşlandıkları zaman huzur evlerinde yaşamak zorundalar. Bir takım arkadaşlar edinmişler ama huzur evlerindeki yaşamdan da korkuyorlar. Çünkü burada mutsuz olacaklarını düşünüyorlar. Diğer taraftan klasik yaşam modelimiz yaşlıların ailelerinin yanında yaşamasıdır. Bu da aileler için çok mutlu değil çünkü insanlar 65 yaşının üzerinde biraz kenara itildikleri zaman sosyal hayattan, uğraşıdan ve değerden biraz uzaklaşıyorlar. Ondan dolayı da mutsuz oluyorlar. Yaşlılar kendi evlerinde yaşamak istiyorlar. Evde yaşamak için de yaşanılabilir imkanların uygun hale getirilmesi gerekiyor. Ülkemiz aslında bu anlamda büyük adım atması gerekiyor. İnşaat sektörünün yaşlılarımızın ihtiyaçlarını öngören akıllı evleri hayata geçirmesi gerekiyor. Yaşlıların beklenmeyen tüm durumlarını takip eden sistemler yaratılması gerekiyor. İnanıyoruz ki yaşlılar için akıllı evler Türkiye’de ki yaşlılığın çözümünde önemli bir adım olacak.”

Yaşlıların toplumun içinde yaşamak istediklerini kaydeden İbiş, “Huzur evlerinde mecburen yaşamak istiyorlar ama mutsuzlar. Topluma da ait olmak istiyorlar. Yani sinemaya gitmek istiyorlar, alışveriş yapmak istiyorlar. Böyle baktığımız zaman da şuan da ülkemizde ki yaşlılığın durumu bunlardan uzak. Yaşlılarımızı aktif hale getiren yaşam modellerini ülkemizde görmemiz lazım. Türkiye yaşlanma adayı olan bir ülke. Şuan da Türkiye’de 7 milyona yakın yaşlı insan var. 2025 yılında bu rakam 10 milyona ulaşacak ve 2050 yılında ise bu rakam 25 milyona çıkacak. Yani dünyanın en fazla yaşlı ülkeleri arasında Türkiye olacak. Şuan da yaşlılarımıza çeşitli ülkelerden gelmiş, bizimle aynı dili konuşmayan, bizimle aynı gelenek ve göreneklere sahip olmayan insanlar yaşlılarımıza bakıyor. Kendi iş güçleriyle bakıyorlar ama profesyonel bir bilgi, deneyim ve eğitim gerektiren bir konu. Onun için mutlaka yaşlılarımızın bakımını üstlenen profesyonelleri yaratmamız gerekiyor. Bunun için de akademilere büyük bir yük düşüyor” diye konuştu.

Huzur evlerinde yapılan araştırmaların sonucunda yaşlılarda kalp, diyabet ve astım hastalıklarının çok fazla görüldüğünü kaydeden İbiş, şöyle devam etti:

“Yüksek tansiyon ve depresyon gibi sorunlar ki bunlar aslında yaşlılarımızı üretkenliğe kattığımız zaman büyük bir oranda ortadan kaldırılabilecek hastalıklar. Yaptığımız çalışmada siz nerede yaşamak istiyorsunuz sorusunu sorduk. Yüzde 50’si kendi evlerinde, yüzde 2’si çocuklarının yanında yaşamak istedikleri ve yüzde 48’lerinin de aileleri ile yaşamak istediklerini söylediler. Huzur evlerinde yaşayan insanların yüzde 83’ünün çocukları var. Yani çocukları ile yaşamayı tercih etmemiş bu insanlar. Burada yaşamaya siz mi karar verdiniz yoksa aileniz mi sizi bıraktı sorusunun cevabını aradık ama cevap vermek istemediler.”

 
5 yılda 176 bin kişi gitti
 
Sinan GHSİM engelli yaklaşımını paylaştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yıldızbaşoğlu Erzurumluları uyardı
Erzurum Halk Sağlığı Müdürlüğü Diyetisyeni Mesut Yıldızbaşoğlu, Ramazan ...
Oltu Ayvalı Barajında kaza: 1 ölü
Oltu ilçesinde baraj inşaatında çalışan 1 işçi, yaklaşık 140 metre yükseklikten ...
Narman Karadağ’da ayı saldırısı: 1 yaralı
Narman İlçesi'nde ayının saldırısına uğrayan bir kişi hastanelik oldu.
 
Ramazan yaklaştı, denetimler arttı
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar, Ramazan ayında piyasa denetimlerinin ...
Gençlik liderleri engelli çocukları sevindirdi
Erzurum Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğüne bağlı Palandöken Gençlik ...
ATAÜNİ Tıp Fakültesi’nden Otizm için yeni bir adım…
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Ergen Ruh Sağlığı Anabilim Dalı ...
 
Yakutiye’de trafik kazası: 3 yaralı
Erzurum’da iki otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 3 kişi yaralandı.
Palandöken Ramazan ayına hazır
Palandöken Belediye Başkanı Orhan Bulutlar sabah kahvaltısında basın mensuplarıyla ...
Aziziye’de ilginç bir yaşam öyküsü
Erzurum’da yaşayan 60 yaşındaki Neşat Ayvaz, 12 yıl önce karşısına çıkan ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Adalet adalet adalet; illa adalet!
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva