Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Kacır: 'Yeni uzay istasyonu projelerine dahil olacağız'
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Savunma sanayinde ihracat hedefi 7 milyar dolar
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Kurtulmuş gündemi değerlendirdi
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
Emine Erdoğan'dan Sıfır Atık Günü mesajı
'Asla taviz vermeyeceğiz'
'Asla taviz vermeyeceğiz'
HABERLER>EĞÄ°TÄ°M
1 Eylül 2021 Çarşamba - 15:37

ATAUNİ projesine AB'den Ufuk2020 desteği

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Murat Kurudirek’in araştırmacı olduğu nanoteknoloji tabanlı ileri nükleer dedektör malzemesi geliştirilmesine dayalı proje önerisi, Avrupa Birliği Ufuk2020 kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

ATAUNİ projesine AB den Ufuk2020 desteği

Yeni Nesil Üniversite Tasarım ve Dönüşüm Projesi çerçevesinde uluslararasılaşmaya önem veren Atatürk Üniversitesi, başarılarına bir yenisini daha ekledi.

Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Murat Kurudirek’in araştırmacı olduğu nanoteknoloji tabanlı ileri nükleer dedektör malzemesi geliştirilmesine dayalı proje önerisi, Avrupa Birliği Ufuk2020 MSCA-IF kapsamında 2020 yılında sunulan toplam 11 bin 573 proje arasından destek almaya hak kazanan 1630 projeden biri oldu.

Söz konusu proje kapsamında geliştirilecek dedektör malzemeleri ile oluşturulan nükleer dedektörlerin savunma sanayiinde ve güvenlik sektörlerinde, nükleer silah yapımında kullanılan malzemelerin tespitinde ve bu malzemelerin kaçakçılığının önlenmesinde sınır kapılarında ve gümrük kontrollerinde kullanılmasının yanı sıra nükleer enerji santrallerinde radyasyon izleme aracı olarak da kullanılması hedefleniyor.

PROJE, BU ALANDAKİ DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTACAK

Bu alanda yapılan ilk çalışma olma özelliği taşıyan projenin uygulamaya geçildiği zaman alandaki önemli bir boşluğu dolduracağını aktaran Prof. Dr. Murat Kurudirek: “Ülkemizin kritik alanlarda yerli ve milli teknoloji geliştirme hedefline uygun, nükleer dedektör teknolojilerinde dışa bağımlılığın azaltılmasını amaçlayan ve bütçesi brüt yaklaşık 290 Bin Avro olan proje tabanlı yurt dışı araştırma önerisine, Amerika’dan ve İngiltere’den alanında uzman bilim adamları danışmanlık yapacaklar” şeklinde konuştu.

REKTÖR ÇOMAKLI: “ÜÇ TEMEL MİSYONU BAŞARIYLA YÜRÜTÜYORUZ”

Atatürk Üniversitesinin geçirdiği dönüşümün her alanda kendini gösterdiğini aktaran Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı: “Üniversitemiz üç temel misyonu olan bilimsel ve akademik çalışmalar, araştırma geliştirme faaliyetleri ve üniversite-toplum iş birliği süreçlerini başarılı bir şekilde sürdürmektedir. Son olarak 11 bin 573 proje arasından ilk 2 bin proje arasına giren ve 290 Bin Avro'luk destek alan MSCA-IF Projesi, üniversitemizin doğru yolda olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu vesileyle projenin hazırlanması ve sunulması süreçlerini yürüten Prof. Dr. Murat Kurudirek’i tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Ufuk2020 Nedir?

Avrupa Komisyonu tarafından yürütülen Ufuk2020 programı, 2014-2020 yılları arasındaki çağrı dönemini kapsayan oldukça yüksek bütçeli (yaklaşık 80 milyar Avro) bir araştırma ve inovasyon program. Avrupa Komisyonu, Marie Sklodowska-Curie Burs ve Dolaşım Destekleri (MSCA-IF) alanı Ufuk2020 programının “Bilimsel Mükemmeliyet” bileşeni altında yer almakta.

Avrupa Birliği’nin Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerine hibe destek sağlayan Ufuk2020 Programı’nın Türkiye’deki koordinasyonu TÜBİTAK tarafından yapılmakta.

Proje önerileri, danışman tarafından temsil edilen ev sahibi kuruluş tarafından araştırmacı ile irtibat halinde sunulmaktadır. 19 farklı kategoride değerlendirmeye alınan projeler Mükemmeliyet, Etki ve Uygulama açısından değerlendirilmekte ve panel puanı 100 üzerinden en az 70 olan projeler başarılı olarak değerlendirilmektedir. Ancak kısıtlı bütçe nedeniyle (2020 yılı toplam bütçesi 328 Milyon Avro) eşik değerini geçen projelerin hepsine destek verilememektedir.

Bu nedenle proje destek eşik puanları (cut-off scores) tüm alanlar dikkate alındığında genelde 90 puanın üzerindedir. Bunun yanında panel puanı 85 ve üzeri olan ancak destek kazanamayan projelere “Seal of Excellence” adı altında “Mükemmeliyet Mührü” verilmektedir. Ufuk2020 programı 2021-2027 yılları arasında 95 Milyar Avro'luk bütçe ile 9. Çerçeve Programı olan Ufuk Avrupa adı altında araştırma desteği vermeye devam edecek.

 
Kazazede Anne ve oğlu gözyaşları ile uğurlandı
 
Bingöl’de orman yangını devam ediyor
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ÖSYM iki “Ek Yerleştirme” yapacak
2021-YKS sonuçlarına göre yapılan genel (ilk) yerleştirme sonunda boş ...
Bakan Özer’den yüz yüze eğitim açıklaması
Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yüz yüze eğitim hakkında, “Daha fazla ...
Çomaklı’dan 30 Ağustos Zafer Bayramı mesajı
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 30 Ağustos Zafer ...
 
Özvar rektörlere seslendi
YÖK Başkanı Erol Özvar, üniversite rektörleri ile ilk kez bir araya gelerek ...
YÖK’ten yüz yüze eğitim değerlendirmesi
YÖK Başkanı Erol Özvar, "Bu yıl, yani 2021-2022 eğitim ve öğretim yılında ...
Öğretmenlerin aşı oranı açıklandı
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) okulları tüm kademe ve sınıf seviyelerinde ...
 
'Malazgirt zaferinin 950. Yıl dönümü kutlu olsun'
Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, 26 Ağustos 1071 Malazgirt ...
Ağar GÜ Tıp Fakültesi dekanlığına atandı
Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanlığını 6 yıldır sürdüren Prof. ...
Öğrenciler okula maskeyle gidecek
“Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi” hazırlandı. ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva