Destek Patent firmasından uzman Hakan özcan tarafından gerçekleştirilen ve iki gün süren eğitime Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü öğrencileri yoğun ilgi gösterdi.
Eğitimin açılış konuşmasını ATA Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Recep Sadeler yaptı.
SADELER’İN DEĞERLENDİRMESİ
Sadeler, “ Akademisyenlerin çalışmalarını bilimsel yayın olarak değerlendirmeden önce patentlenebilirliğini araştırmaları ve ticari yönünü değerlendirmeleri gerektiğini belirtti. ATA Teknokent olarak akademisyenlerin çalışmalarının patent ön araştırmalarını ücretsiz olarak gerçekleştirdiklerini söyleyen sadeler, patent ön araştırması olumlu olan çalışmaların Üniversitenin BAP birimi tarafından finansal olarak da desteklendiğinin altını çizdi. Ayrıca Üniversitelerin son yıllarda Girişimci ve Yenilikçi Üniversiteler olarak sıralandığını belirten Sadeler, Akademisyenlerin başvuru yaptığı patent sayısının bu sıralamayı etkilediğini ve bu yüzden patent başvuru sayısının üniversitemizde mutlaka artması gerektiğini dile getirdi. Atatürk üniversitesinde ilk kez düzenlenen ve ücretsiz olan bu eğitimin beğenilmesi durumunda her yıl gerçekleştirileceğini de sözlerine ekledi.”
Düzenlenen araştırma eğitimi kapsamında, Patent kavramı Tarihi Gelişimi ve Amaç, Buluş Kavramı ve Patent verilebilirlik şartları, Buluş Sahibi ve Hakkı, Patent Başvurusu, Patent verilmesi ve süreçler, Patent Türleri ve Kullanım zorluğu, Patentten Doğan Haklar ve Bu Hakkın Sınırları, Hukuki İşlemler, Patentin Hükümsüzlüğü, Patent Hakkının Sona Erme Sebepleri, Patent Ön Araştırmasının 5N1K’sı, Patent Ön Araştırma Adımları, Patent Ön Araştırma Veri Tabanları, Patent Ön Araştırma Veri Tabanları, Patent Ön Araştırma Parametreleri, IPC Kodu Belirleme, Anahtar Kelime Haritası Oluşturma, Eşanlamlı Anahtar Kelime Haritası Oluşturma, Sektörel Patent Arama Parametreleri, Sonuçları Yorumlama. Örnek Patent Araştırma konuları aktarıldı.