"Müslüman Amerikalılar ve Türkiye'nin Dostları" imzalı mektup, ABD'deki bazı Müslüman toplum liderlerinin de katılımıyla Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'a teslim edildi.
Tan, konuyla ilgili düzenlenen törende, Türkiye'nin, coğrafyası itibariyle, her zaman sığınmacılara zor dönemlerinde yardım etme geleneği bulunduğunu söyledi. Türkiye'nin, tarihiyle de birlikte yüzyıllar boyunca en fazla mülteci kabul eden ve onlar için güvenli bölge olan bir ülke olduğunu ve her zaman baskıdan kaçan insanlara kapılarını açarak misafirperverlik gösterdiğini belirten Tan, Türkiye'nin bugün de bu görevini yerine getirmeye devam ettiğini kaydetti.
Türkiye olağanüstü liderlik gösterdi
ABD'deki Müslüman toplumu liderlerinden Mahmud Kazmi, "Biz Amerikalı Müslümanlar olarak, Müslümanların mülteciler gibi konularda uluslararası boyuttaki katkılarına yönelik örneklere çok önem veriyoruz ve bu bağlamda Türkiye'nin, sadece yakın geçmişte değil, tarihi boyunca gerçek bir rol model olma konumunun altını özellikle çizmek istedik" dedi.
Türk halkının mültecilere gerçek anlamda büyük destek verdiğini, Osmanlı dönemine kadar uzanan tarih boyunca Türklerin mültecilere katkılarını vurgulayan Kazmi, Türkiye'nin son yıllarda da Bosna'dan Suriye'ye, Irak'tan Kosova'ya, çok sayıda mülteciyi sınırlarında ağırladığını, bunun yanında Bangladeş'ten Myanmar'a, Afganistan'dan Pakistan, Sudan ve Somali'ye kadar pek çok bölgede de mültecilere destek verdiğini hatırlattı.
Kazmi, Başbakan Erdoğan'ın Somali'yi 20 yıldan sonra ilk kez ziyaret eden lider olduğunu anımsatarak, "Türkiye gerçekten olağanüstü liderlik gösteriyor. BM Dünya Mülteciler Günü de bize bu katkıyı hatırlamamız için büyük fırsat sundu" dedi. Mektubu, ABD'de yerleşik çok çeşitli milletlerden Müslüman grupların imzaladığını ve hepsinin de Türk halkının mülteciler yararına yaptığı çalışmalar ve fedakarlıkların büyük destekçisi ve Türkiye'nin dostları olduğunu ifade eden Kazmi, sözlerini Türkçe olarak "Çok teşekkür ederim ve Allah razı olsun" sözleriyle noktaladı.
Büyükelçilikteki etkinliğin organizasyonunda görev alan ABD'deki Türk toplumu üyelerinden iş adamı İbrahim Uyar da ülkedeki bazı Müslüman Amerikan derneklerinin temsilcileri ve liderlerinin, Başbakan Erdoğan'a, son 10 yıldır yaptığı insani yardımlardan dolayı şükranlarını bildirmek için kendisiyle temas kurduğunu, kendisinin de Büyükelçisi Tan'a bu yönde mektup takdim edilmesi talebini ilettiğini ifade etti. Uyar, "Büyükelçimiz sağolsun elçiliği açtı bizim için ve 60'a yakın önde gelen dernek liderleriyle görüşme yaptık ve mektubu Sayın Başbakanımıza iletmesi için kendisine takdim ettik. Burada yaşayan Amerikalı Müslüman toplulukları ve Türkiye'yi sevenler, Sayın Başbakanımıza tüm bu hizmetlerinden dolayı teşekkürlerini sundular" dedi.
Uyar, Amerikalı Müslüman gruplar açısından bunun bir ilk olduğunu kaydederek, böyle bir organizasyona katkı sağlamaktan da gurur duyduğunu ifade etti.
Mektubun içeriği
Başbakan Erdoğan'a gönderilen mektupta şunlar kaydedildi:
"Müslüman Amerikalılar ve Türkiye'nin Dostları olarak, BM Dünya Mülteciler Günü bağlamında, Türkiye'nin uluslararası mültecilere sınırları içinde ve dışında yardım etmesini takdir etmek ve onurlandırmak istiyoruz. Hiçbir mektup, Türkiye'nin ve Başbakan olarak sizin bu konudaki çabalarınızı tam anlamıyla tasvir edemez. Yerlerinden edilen insanlara yüzyıllardır verilen destek, Türkiye halkının dünyaya değerli bir mirasıdır.
2013 Dünya Mülteciler Günü'nde, dünyaya, Osmanlı İmparatorluğu'nun, 15. ve 16. yüzyılda İspanya'dan kaçan Yahudiler gibi mültecilere uzun süreler boyunca açıklık ve gönüllülükle kapılarını açtığını hatırlatmayı arzu ediyoruz. Bu geleneğin, Nazi teröründen kaçan Yahudiler için 2. Dünya Savaşı'nda devam ettiğini vurgulamaktan onur duyuyoruz. Müslüman Amerikalılar olarak, bunu tüm ülkelerin takip etmesi gereken dini hoşgörüye dair parlak bir örnek olarak görüyoruz.
Türkiye, Bosna, Kosova, Irak'ın ardından şimdi de Suriye'den sığınmacılara maddi destek ve ev sahipliği yapıyor, binlerce masum erkek, kadın ve çocuğun hayatını kurtardı. Ayrıca, Türkiye'nin kaynakları ve operasyonları Myanmar, Afganistan, Filistin, Somali ve Sudan ile daha birçok yerde mültecilerin acılarının hafifletilmesine yardım etti ve sizden çok uzakta bile olsa ülkelerdeki binlerce hayatı kurtardı."
Türkiye'nin bu ülkelere yardım yaparken kamuoyuna duyurma veya gösteriş yapma gibi kaygı taşımadığına işaret edilen yazıda, "Sizi selamlıyoruz ve kişisel olarak da size, hükümet yetkililerine ve Türk halkına teşekkür ediyoruz" ifadesi kullanıldı.
Mektupta ayrıca, "Amerikalı Müslümanlar olarak, tüm inançtan insanlara karşı saygı ve karşılıklı anlayışın artmasını sağlayan, Müslümanların dünya genelindeki bu tür başarılarını öne çıkarmaktan gurur duyuyoruz. Türkiye'nin büyük başarısını tekrar kutluyoruz. Geçmişte liderliğinizin gösterdiği ılımlılık ve anlayışın hükümetiniz için rehber ışığı olmaya devam etmesini ve dünya genelindeki farklı inançlardan insanlar için ilham kaynağı olmaya devam etmesini ve umut feneri olmasını diliyoruz" denildi.