Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Türkiye’nin dünya ihracatındaki payı artıyor
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Yüksel: ‘Yeni deliller sunduk’
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Çevre ve sağlıkta yeni dönem
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Türkiye Koruyucu Aile hizmetiyle gündemde
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
Asil Türk Milletine Şampiyonluk Yakışır
HABERLER>GUNDEM
26 Mart 2012 Pazartesi - 11:38

A.Ü.tarımda ufuk çiziyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Karaoğlu, Ziraat işletme Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi.

A.Ü.tarımda ufuk çiziyor

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme Müdürü Prof. Dr. Mevlüt Karaoğlu, Ziraat işletme Müdürlüğü çalışmaları hakkında bilgi verdi. ETÜ’ye  arazi devri konusunu ele alan Karaoğlu, arazinin tarımsal eğitim noktasında Ziraat Fakültesinin can damarı olduğunu kaydederek, ETÜ’nün kuruluşuna her Erzurumlu gibi bende çok sevindim. Ancak bir üniversite kurulurken diğerinin de korunması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

KARAOĞLU İŞLETME HAKKINDA BİLGİ VERDİ

Kuruluş amaçlarının Bölge çiftçisine damızlık hayvan, tohumluk yem materyali sağlamak olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Karaoğlu, işletmenin bilimsel üretimle, bölge çiftçisine ufuk çizmeyi hedeflediğini bildirdi.İşletmenin 2008-2011 sürecindeki çalışmaları hakkında değerlendirme yapan Karaoğlu, 2008 yılında işletmedeki küçükbaş hayvan sayısının 450, büyükbaş hayvan sayısı 197 baş civarında olduğunu, 2011 yılı itibariyle küçükbaş hayvan sayısının bin 400, büyükbaş hayvan sayısının ise 435’e ulaştığını kaydetti.

KÜMES HAYVANCILIĞI

İşletmenin 5 bin kapasiteli yumurta tavukçuluğu kümesi barındırdığını,  yumurta üretiminde bilimsel metotlarla patlama yaşandığını anlatan Karaoğlu yıllık yumurta üretiminin 2 milyona yaklaştığını söyledi. İşletmedeki kuluçkahanenin  atıl durumdan kurtarılarak, fonksiyonel hale getirildiğini ifade eden Karaoğlu, “Kuruluş yıllarımızda faal olan, ancak 40 yıldan ziyadedir çalışmalarına ara veren Kuluçkahanemizi tekrar elden geçirerek işler hale getirdik ve yeniden üretime ve bilimsel çalışmalara kazandırdık. “dedi.

İŞLETMEDE GÜNCELLEME

İşletmede seracılık ve hayvancılık alanlarında küresel gelişmelere paralel olarak güncelleme yapıldığını bildiren Karaoğlu, “ “Göreve geldikten bu yana Ziraat İşletme Müdürlüğü  ve ilgili birimlerinin ıslahı noktasın-da, büyük ölçekli 3 önemli proje yaptık.  işletmede gerek hayvancılık tesislerimiz gerek seralarımız çok eski ve yeni teknolojik imkânlardan oldukça uzak. Ancak bu imkânlar elimizde yok diye çalışmazlık edemeyiz. Modern tesislerimizi kuruncaya kadar mevcudu ıslah ederek yol almak zorundayız. Bu itibarla, Üniversite-mize yakışır örnek ve model İşletme tesisleri acil ihtiyaçlarımız arasındadır. Eski tesislerle yol almaya çalıştığımız mevcut durumda birçok sıkıntıyla karşılaşıyoruz. Bu sıkıntıların çözülmesinde ciddi katkıları olan başta sayın Rektörümüz Prof. Dr. Hikmet Koçak  hocamız olmak üzere Üniversite yönetimine, faaliyet alanlarımızda bizimle beraber koşuşturan Fakültemizin kıymetli öğretim üyelerine ve Ziraat İşletme Müdürlüğümüzün tüm Şubelerinde fedakârca çalışan bütün mesai arkadaşlarıma teşekkürü bir borç bilirim. Ziraat İşletme Müdürlüğümüzün, Üniversitemiz ve şehrimizin parlayan yıldızı olmasına dek faaliyetlerimiz devam etmelidir. Eskilerin sözü ile "gayret bizden, tevfik Allah'tandır.”  diye konuştu

İSTİHDAMA KATKI

Ziraat İşletme Müdürlüğünde 16 memur, 17 daimi ve 55 geçici kadrolu işçi olmak üzere toplamda 88 personel istihdam edildiğini söyleyen Karaoğlu, işletmenin istihdama önemli katkılar sunduğunu belirterek, “Üründe rekolteyi artırdık, ürün yelpazesini genişlettik, ürünlerimizi satıldığı kantinimizde satış gelirleri arttı. Dünya küresel krizi yaşarken, bizim sadece kantin gelirlerimiz aylık 7 bin TL'den 70 bin TL'ye yükseldi. Bu gelirle, işletmemizdeki işlerin yürümesi için şehrimizden 50'nin üzerinde kişiye yıl boyu sürekli iş imkânı sağladık. Böylece çok büyük ölçekte olmasa bile ülkemizin ve ilimizin en büyük sorunlarından biri olan işsizliğe karşı istihdama yardımcı olmaya ve Atatürk Üniversitesi'nin mevcut arazi ve tesislerinin üretme potansiyelini harekete geçirmeye çalıştık. “dedi

ETÜ’YE ARAZI DEVRİ MESELESİ

Ziraat İşletme Müdürlüğüne ait arazilerin Erzurum Teknik Üniversitesi’ne devir edilmesi ve olayın mahkemeye taşınması hakkında da açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Karaoğlu,  “Evliya Çelebi meşhur eserinde Erzurum'u anlatırken soğuğunun ilim öğrenmeyi teşvik edeceğinden hareketle "hasılı belde-i  Erzurum, tam ilim tahsil edilecek bir mekândır" sözüyle asırlar öncesinden şehrimizin adeta ilim-irfan yuvası olmasına yönelik yol haritasını çıkarmıştır. Bu manada bir Erzurum evladı olarak, Erzurum Teknik Üniversitesi'nin kuruluşuna ziyadesiyle sevinenlerdenim ve katkısı olan herkese müteşekkirim. Ancak daha önceleri de ifade ettiğimiz gibi "Erzurum Teknik Üniversitesi'nin ihyası için Atatürk Üniversitesi imha olmasın. Zira bu arazi bizim saha çalışmamız, laboratuarımız ve üretim alanımız; kısaca bizim her şeyimiz dir. İşletme İdaremiz tarafından aktif olarak kullanılan ve ekilebilir vasıfta olan bu alan Erzurum'daki tarım arazileri içerisinde birinci sınıf tarım arazisidir. Söz konusu arazide yaklaşık 53 yıldır Ziraat Fakültesi'nin bilimsel ve üretime yönelik tarımsal faaliyetleri sürdürülmektedir. Bu sayede ülke ve dünya ölçeğinde yayınlanmış binlerce bilimsel çalışmalar yürütülmüş, bilim adamı yetişmiş ve çok sayıda öğrenci mezun edilmiştir. Ulusal ve uluslararası indekslerde yayınlanmış eser açısından bakıldığında Atatürk Üniversitesi 2011 yılı itibariyle Türk Üniversiteleri arasında 10’uncu, Ziraat Fakültemiz ise tüm Ziraat Fakülteleri arasında 3. sırada yer almıştır. Gurur tablosu olan bu başarının kaynağı şüphesiz Fakültenin altyapısını oluşturan arazi, tesis, hayvancılık şubeleri ve pilot fabrikaların varlığı ile araştırma imkânlarının bolluğudur. Diğer taraftan Ziraat İşletme Müdürlüğü Bölge yetiştiricisi için örnek ve model üretim tekniklerinin benimsetildiği ve öğretildi¬ği bir eğitim müessesesidir. Hayvancılık, seracılık, bağ-bahçe tarımı, yem bitkileri yetiştiriciliği ve yem muhafaza yöntemleri, sertifikalı tohum üretimi ve hijyenik, doğal gıda ürünleri üretimi konularında bölge insanına örnek teşkil etmektedir. Sonuç olarak, Ziraat İşletme Müdürlüğü¬nün sahip olduğu arazi, Ziraat Fakültesinin bilimsel faaliyetlerinin yürütülebilmesi için adeta can damarı niteliğindedir. Herhangi bir nedenle söz konusu imkânların elden çıkması Ziraat İşletme Müdürlüğü'nün ve dolayısıyla Ziraat Fakültesinin bilimsel faaliyetinin sonlanmasına, öğretim üyesi ve öğrenciler için uygulama laboratuarının yok olmasına ve bölge yetiştiricisi için model ve örnek olabilecek İşletmenin kapanmasına neden olacaktır.  “ şeklinde konuştu

 

 

 

 
SERİ BOZULDU
 
Kadın Girişimcilere AB desteği
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bir maaş uğruna ne sahtekarlıklar dönüyo
Tüyü bitmemiş yetimin hakkını hiçe saymaktır bu!
Takke düştü, kel göründü
Kar kalktı, yolların harap görüntüsü gün yüzüne çıktı.
Nevruz böyle kutlanır
Oltu'da Nevruz coşkusu
 
Şehide yürek parçalayan veda
Şehit eşi Arzu Vurucu, şehidin fotoğrafına sarılarak uğurladı.
Cudi'de çatışma!
Cudi'de terör operasyonu yapılıyor, 4 polisimiz şehit oldu...
Şehidimizi uğurluyoruz
Erzurumlu uzman çavuş Önay Vurucu bugün binlerce kişinin katıldığı cenaze ...
 
Erzurum 2017’de hızlı trene kavuşacak
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Erzurum Gar Müdürü Ahmet ...
Çay tüketimine soğuk damgası
Soğuktan donan vatandaş, Çaya sarıldı
Kentsel dönüşüm sağlık getirecek
Yakutiye Belediyesi, Erzurum merkezde hava kirliliğine yol açan eski yapıları ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva