Erzurum İl Genel Meclisi'nin Kasım ayı toplantıları sürüyor. İl Genel Meclisi Başkanı Bülent Taşkesenligil başkanlığında yapılan toplantıya organ bağışı damgasını vurdu.
Meclis toplantısının bugünkü oturumunda Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu meclis üyelerini organ nakli ve bağışı konusunda bilgilendirdi.
4 ÜYE ORGANLARINI BAĞIŞLADI
Kacıroğlu’nun yaptığı sunumdan sonra İspir İl Genel Meclisi Üyesi Tahsin Bayramoğlu ve Horasan İl Genel Meclisi Üyeleri Yusuf Kılıç, Ahmet Karakaş ile Reşat Yer organlarını bağışlayacaklarını söyleyerek Merkez koordinatörlerinden Sevgi Kaya ile birlikte gerekli formları doldurarak imzaladılar. Meclis Üyeleri bağışında bulunan arkadaşlarını alkışlayarak takdir ettiler. Bağış yapan üyeler organ bağışının birçok insana umut olabileceğini belirterek tüm vatandaşları organ bağışına davet ettiler.
Erzurum Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Fatih Kacıroğlu toplantıda yaptığı sunumda “Ülkemiz organ nakli ve bağışı konusunda diğer ülkelere göre çok geride kalmış durumda. Bizler merkez olarak gerekli çalışmaları yapıp vatandaşı bilgilendirmeye çalışıyoruz. Organ nakli ve bağışı diğer yıllara göre artış göstermektedir. Atatürk Üniversitemizde ise ilk organ nakli 2004 yılının mayıs ayında yapılmıştır. 2004 yılından bu zamana kadar Atatürk Üniversitesi Organ Nakli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezinde toplam 184 nakil yapıldı. Bu 184 naklin 55 ise bu yıl içerisinde gerçekleşmiştir. 55 naklin 30 ‘u böbrek 25 ise karaciğerdir. Buda organ bağışı konusunda vatandaşımızın yavaş yavaş bilinçlendiğinin de göstergesidir. Şuan Erzurum’da böbrek nakli bekleyen hasta sayısı 402 Ülke çapında ise 19 bin 373’tür. Ayrıca Erzurum’da karaciğer nakli bekleyen hasta sayısı 67 olup ülke çapında bin 849’dur. Biz organ bağışı yapan hastaların sayısının artmasını ve yeni insanlara umut olmasını istiyoruz. Bu yüzden organ bağışı ile ilgili formlarımız var. Sizler bu formlara çok kolay ulaşabilirsiniz. Herhangi bir sağlık kuruluşuna gittiğinizde sizi bilgilendirip yardımcı olurlar. Ayrıca nakil işlemleri en profesyonel şekilde uzmanlar tarafından yapılmaktadır. Birde sağlık bakanlığının vermiş olduğu imkanlar sayesinde organları istediğiniz yerden alıp hastalara ulaştırabiliyoruz. Merkez olarak yaptığımız çalışmalar sonucunda daha çok hastaya umut olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu
Çevre ve Sağlık Komisyonu Başkanı Cem Çil ise meclis toplantısında yaptığı açıklamada “Kronik karaciğer hastalığının nedeni ne olursa olsun karaciğer hastalığı tedavi edilmemiş veya tedaviye cevap vermemiş ve nihayet siroz gelişmiş olan hastalarda karaciğer nakli düşünülmelidir. Karaciğer nakli için bir yaş sınırlaması yoktur. Yani doğan çocuk dahil 85 yaşındaki hastaya kadar eğer hastanın ihtiyacı varsa karaciğer nakli çok rahatlıkla yapılabilir. Nakil beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden ve canlı vericiden olmak üzere 2 şekilde yapılmaktadır. Böbrek, karaciğer, kalp, akciğer, pankreas gibi organ yetersizlik durumlarında beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden organ nakli yapmak mümkündür.” dedi