Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
Gazze'de can kaybı 41 bin 226’ya yükseldi
63 yıldır dinmeyen acı
63 yıldır dinmeyen acı
Göktaş: Sessiz kalmayacağız
Göktaş: Sessiz kalmayacağız
Bolat kişi başı milli gelir hedefini açıkladı
Bolat kişi başı milli gelir hedefini açıkladı
Erdoğan’dan reform iradesi vurgusu
Erdoğan’dan reform iradesi vurgusu
HABERLER>KÜLTÜR & SANAT
22 Ağustos 2024 Perşembe - 14:57

100 yıllık oyalar Kültür Yolu Festivalinde

Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Zekiye Çomaklı’ya ait 120 parça yöresel el sanatlarından iğne, mekik, boncuk, Oyaları koleksiyonu festival boyunca halkın beğenisine sunuldu.

100 yıllık oyalar Kültür Yolu Festivalinde

Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Zekiye Çomaklı’ya ait 120 parça yöresel el sanatlarından iğne, mekik, boncuk, Oyaları koleksiyonu festival boyunca halkın beğenisine sunuldu.
Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı Kalem Şairi Zekiye Çomaklı’nın, Kültür Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan, Vali Mustafa Çifçi, Erzurum eski milletvekili Mücahit Daloğlu, Erzurum Emniyet Müdürünün eşi Asiye Yırtar, Mehmet Çalmaşır, Nurullah Akçayır, Kent Konseyi Başkanı Hüseyin Tanfer ve kalabalık bir ziyaretçi gurubunun açılışını yaptığı kişisel koleksiyonu “100.yılda 100 yıllık Anadolu oyaları” Erzurum Resim ve Heykel Müzesi Büyük Galeri’de festival boyunca devam edecek.
Açılışın ardından sanatseverlerin katılımı ile oyalarla ilgili bir söyleşi gerçekleştiren Çomaklı, 100’ün üzerinde oya ve el sanatı eserin yer aldığı koleksiyon için yaptığı değerlendirmede, “Geçmişi günümüze taşıyan Türk kültürünün alt yapısını oluşturan halk kültürünün en zengin bölümünü el sanatları oluşturur. Anadolu kadını hiç bir eğitim almadan yaşamın içinden esinlenerek yüreğinden geçenleri el emeği göz nuru ile yoğurup harmanlayarak yüksek bir zevk ürünü ortaya çıkarmıştır. Bunları geleceğe taşımakta bizlerin asli görevleri arasında olmalıdır. Tamamı şahsıma ait olan oyaların en yenisi 45 yıllık en eskisi 100 yaşındadır. Naylon ipliklerini icat edilmediği dönemlerde Bursa’dan ve Balıkesir’den getirilen ibrişimler ile çalışılmış oyalar bizi geleceğe taşıyan en önemli belgelerimizdir. Çünkü Anadolu Kadını anlatamadığı duygularını, anlatmak istediği zaman kelimelerin yetmediği yerde oyaları devreye sokmuş. Kaynanası ile arasının açık olduğunu anlatmak isteyen gelin, başına “kaynana dili” oyasını, hamile gelin “müjde oyasını”, nişanlı kız “pembe sümbül oyasını”, âşık olan genç kız “mor sümbül oyasını”, eltisi ile bozuşmuşsa “elti küstüler ya da elti eltiye küstü oyasını”, mutsuz olan gelin “çarkıfelek oyasını”, çok güzel olduğunu vurgulamak isteyen kız ve yeni gelin “cihan yandı oyasını” vs. takarlar. Baş bağlama şekli bile farklı mesajlar içerir” dedi.
Çomaklı konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu tür kaybolmaya yüz tutmuş hatta kaybolmuş milli kültürümüzün unsurlarını gelecek neslimize sağlıklı bir şekilde bırakmayı kendimize görev olarak kabul etmeliyiz. Milli kültürünü kaybeden milletler Millet olma vasfını kaybederler Hem yerli halkımızın hem de yerli ve yabancı turist grupların yoğun ilgisini çeken bir sergi oldu. Başta Kültür Bakanlığımıza sponsorluğu üstlenen Erzurum Büyükşehir Belediyesi Sosyal ve Kültürel İşler Daire Başkanı Ergün Engin olmak üzere Kültür İl Müdürü Ahmet Yer, İl Müdür Yardımcısı Handan Güneş, Kongre Binası Resim ve Heykel Müzesi Müdürü İsa Yılmaz, Müdür Yardımcısı Suat Bakır ve tüm çalışanlarına, basın mensuplarına, tüm katılımcı dostlarım ve sevgili öğrencilerimize, aileme ve sanatseverlere beni onore ettikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
Sergi festival boyunca devam edecek.

 

 
Çocuklar kültür varlıklarının koruyucusu olacak
 
Freni boşalan tır devrildi: 1 ölü
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Çocuklar kültür varlıklarının koruyucusu olacak
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Erzurum’da çocukların kültür varlıklarına ...
Erzurum'da bir ilk
Erzurum'da bir ilk gerçekleşti ve tarihi bir bina karikatür evine dönüştü.
Sakarya Zaferi 22 gün 22 gece kutlanacak
Haymana Belediyesi; Sakarya Meydan Muharebesi zaferini, kentin birçok ...
 
'Erzurum Evi' stajda başarı kriteri oldu
Erzurum’un ünü yurt dışına taşan Maket Sanatçısı Doğan Hattatoğlu, atölyesinde ...
Aşık Sümmani eserleriyle anıldı
Aşıklar Erzurum'un Narman ilçesinde ‘Ablak Taşı Âşıklar Buluşması'nda bir araya geldi.
Alparslan'ın otağı yeniden hazırlandı
Bitlis'in Ahlat ilçesinde kurulan 1071 Sultan Alparslan Otağı, bu yıl ...
 
Doğan’dan ‘Kur’an’ın Toplumsal Gelişim Öğretisi’
Erzurum Tarih Derneği, kültürel faaliyetlerine bir yenisini daha ekleyerek ...
Atatürk Üniversitesinde müze serisi
Atatürk Üniversitesi, tarihî ve kültürel mirasına bir yenisini daha eklemek ...
Vali Çiftçi'nin tarih gündemi
Erzurum Valisi Mustafa Çiftçi, şehrin çevresinde görüş açısı yüksek tepelere ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Ateizm Kazanı Kaynıyor, Din Adamları Nerede?''
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva