Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
Göktaş: ‘Sorumluluğumuzun bilincindeyiz'
Göktaş: ‘Sorumluluğumuzun bilincindeyiz'
Erdoğan gündeme ilişkin tespitlerini paylaştı
Erdoğan gündeme ilişkin tespitlerini paylaştı
'Gazze'deki barbarlığın sorumluları hesap verecek'
'Gazze'deki barbarlığın sorumluları hesap verecek'
600 milyon TL'lik vurgun: 400 kişi mağdur edildi
600 milyon TL'lik vurgun: 400 kişi mağdur edildi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
ETÜ YÜTAM’da tarımsal Ar-Ge gündemi
HABERLER>EKONOMÄ°
16 Temmuz 2013 Salı - 02:17

'Doğu'da teşvik sevinci'

Ciddi destek

 Doğu da teşvik sevinci

Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, istihdam teşvikiyle ilgili kararın çıkarılmasının iş dünyasını sevindirdiğini, sıkıntıda olan işverenin bir nebze olsun nefes olacağını söyledi.
İşverenin çalıştırdığı işçi için ödediği işveren payının devlet tarafından karşılandığı 5084 sayılı yasanın geçen yıl sona erdiğini ifade eden Yücelik, yasanın uzatılması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere ilgili bakanlarla da konuyu görüştüklerini ve takipçisi olduklarını ifade etti. Her platformda konuyu gündemde tutarak, bu yasanın devam etmesinin doğudaki işletmelerin ayakta kalabilmeleri için gerekli olduğunu vurguladıklarını anlatan Yücelik, “Umuyoruz bu yasayla birlikte, teşvik kaldırıldığı için işten çıkarılan binlerce insan işlerine geri döner.”dedi.
Erzurum’da 5084 sayılı yasa kapsamından bin 600 işletmede yaklaşık 23 bin işçinin faydalandığını hatırlatan ETSO Başkanı Yücelik, “5084 sayılı yasa kapsamında ülke genelinde 31 bin işveren 766 bin çalışanı için SGK pirim indiriminden faydalanıyordu. Teşvikin geçen yıl sonu itibariyle kaldırılması işveren için büyük bir yük oluşturmuştu. Zor ekonomik şartlarda mücadele eden bölge işletmelerinin ayakta kalabilmesi için bu teşvikler hayati önem taşıyordu. Yasanın yeniden çıkması bölgemizdeki bütün işletme sahiplerini ve eleman istihdam eden bütün ticaret erbabını mutlu etmiştir. Ocak 2103 itibariyle uygulanacak kararın, bulunduğumuz coğrafya ve yaşadığımız iklimsel şartlar sebebiyle ekonomisi hassas dengelere bağlı olan Erzurum ve bölgede çarkların dönmesi için yeni bir ivme oluşturacaktır. “diye konuştu.

‘İŞ DÜNYASI’NA HAYIRLI OLSUN’

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, yeni teşvik uygulaması hakkında “Önemli bir destek ve önemli bir teşvik. İş dünyasına hayırlı olsun” dedi.
Yeni teşvik uygulamasını değerlendiren TSO Başkanı Erkoç, “Yeni uygulama Malatya’ya ve Türkiye’ye hayırlı olsun. Konuyla ilgili olarak Malatya TSO olarak hakikaten ciddi bir uğraş verdik. Sayın Başbakanımıza bu konuyla ilgili olarak dosyayı ilk takdim eden odalardan birisi biziz. Bu konunun ehemmiyeti ve özellikle Doğu ve Güneydoğu’daki istihdama katkısından dolayı teşvikin devam etmesini kendilerinden arzu ettik. Sayın Başbakanımızda Mardin konuşmasında bunun müjdesini vermişti, 1 Ocak 2013’den geçerli olmak kaydıyla. 5084 sayılı teşvik uygulamasının devamı noktasında değil ama yinede iş dünyasına ciddi bir katkı verecektir. Şüphesiz istihdama ciddi bir katkı sunacağını da umutla bekliyoruz” dedi.
Erkoç, yeni uygulamada Malatya’nın birinci bölgede olduğunu ve teşviklerden 2016 yılı sonuna kadar yararlanacağını söyleyerek, “Yüzde 6 artı yüzde 5, bu da yaklaşık kişi başı 115 veya 110 TL bir indirim demektir. Önemli bir destek ve önemli bir teşvik. İş dünyasına hayırlı olsun” diye konuştu.
Erkoç, konuşmasına şöyle devam etti:
“Teşvikler, bölgeyi canlandıran ve iş dünyasını cesaretlendiren desteklerdir. Malatya bugüne kadar teşvik desteklerini çok yerinde kullanan bir kent. 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin çok hızlı bir şekilde, doluluk oranına ulaşmasında da teşvikin önemli bir yeri var. 3. Organize Sanayi Bölgemizin alt yapı projesi daha önceki yıllarda yatırım programına konulmuştu. Siyasilerimizin de takip ve destekleri ile 30 Temmuz 2013 günü 3. Organize Sanayi Bölgesi’nin alt yapı ihalesini bakanlık yapacak. Keşif bedeli yaklaşık 19 milyon 600 bin TL civarında. Buranın iş bitirme süresi çok kısa tutulmuş durumda. Alt yapı kısa sürede bitirilerek o bölgedeki arsalar işletmelere döner. Bu teşvikte o anlamda yatırım yapan işletmelerimize ciddi bir katkı sunmuş olur. Malatya her geçen gün, yatırım iklimini daha da iyileştiren bir kent konumunda. Son dönemde değişik sektörlerden almış olduğu yatırımlar bunun açıkça örneği. İnşallah, barış sürecinin de sonlanması ve bitmesi ile birlikte ülkede özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ekonomik bir patlamanın olacağı beklentisi bölgedeki tüm oda başkanlarında var. Bölgedeki oda başkanları ile Ankara’da yaptığımız toplantıda, bu süreçte oradaki iş dünyasının da çok mutlu olduğunu gördük. Bu süreçle birlikte teşvik uygulamaları ile birlikte bölgedeki yatırımlar artacak.”

FINDIKLI:“YENİ TEŞVİK İLE CİDDİ DESTEK VERİLDİ”
AK Parti Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, “Malatya 5084 sayılı teşvik yasası olarak bildiğimiz sigorta teşvik yasasından 4 yıl süreyle istifade edecek. Yani bir yüzde 5 indirim vardı, bir yüzde 6 daha indirim geldi. Çok ciddi bir rakama tekabül ediyor” dedi.
Milletvekili Fındıklı, TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç’u ziyaret ederek bir süre görüştü. Ziyarette konuşan TSO Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, “Biz her zaman Malatya’nın birlikteliği, beraberliği ve kardeşliği için geçmiş zamandan beri Mücahit Fındıklı bey ile hep gönül birliği içerisinde bir çalışma anlayışını ortaya koyduk, sergiledik. Ben yeni teşvik uygulamasından dolayı başta sayın Başbakanımız, Bakanlarımız ve Milletvekillerimize teşekkür ediyorum. Teşvik uygulaması ile desteğin devam etmesi bölge için hayati önem taşıyor. 5084 sayılı teşvik yasasında bölge olarak biz ciddi bir yarar gördük ve istihdamı ciddi bir şekilde arttırdık. Yeni teşvik ile bölgemiz önemli ciddi yatırımlar alacaktır” dedi.
AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı ise, “Teşvik uygulaması konusunda çok tartışma yaşandı. Bölgedeki yatırım ile birlikte istihdamında devam etmesi gerekliliği üzerinde bir uzlaşmaya varıldı. Sayın Başbakanımızın talimatı ile bu yönde kanun çıktı ve Bakanlar Kurulu’na yetki verildi. Çalışmalar tamamlandı ve Bakanlar Kurulu Kararı yayınlandı. Dolayısıyla Malatya 5084 sayılı teşvik yasası olarak bildiğimiz sigorta teşvik yasasından 4 yıl süreyle istifade edecek. Yani bir yüzde 5 indirim vardı, bir yüzde 6 daha indirim geldi. Çok ciddi bir rakama tekabül ediyor. 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren bu teşvik geçerli olacak ve Malatya 4 yıl bu teşvikten yararlanacak. Daha önceki çıkan teşviklerle birlikte 2 teşvikin birleşmesi ile eksik olan hiçbir şey kalmadı” şeklinde konuştu.
1.Organize Sanayi Bölgesindeki yeni alanın yaklaşık 20 milyon TL tutarındaki alt yapısının kısa sürede bitirileceğini ifade eden Fındıklı, “Çözüm süreci, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin özlediği bir tabloyu ortaya çıkardı. Şuanda Türkiye genelinde çözüm sürecine destek yüzde 70’lere kadar çıktı. Bu Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüzde 100’lere yakın bir seviyede. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Birçok provokasyonlarla karşılaşacağımızı da biliyoruz. Bununda farkındayız. Ama sabırla bu süreci devam ettireceğiz. Sonuna kadar kanın durması ve kalıcı bir barışa dönüşmesi noktasında her türlü desteği vereceğiz” diye konuştu.
TSO ile birlikte proje yürütmeye devam edeceğini söyleyen Fındıklı, “TSO’nun yeni binası ile Malatya prestij olarak en iyi binalardan birisine sahip oluyor. Bundan dolayı kutluyor ve tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

 
Aşkale'den üzücü haber
 
Bu çirkin olay Horasan'da yaşanmıştı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İş dünyasına hayırlı olsun
Uzun zamandır bu adımın atılmasını bekliyorduk
Erzurum Malatya'yı takip ediyor
Doğu verileri
İhracat rekortmenlerine iftar yemeği
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce (DAİB) “İftar Yemeği ve İhracat ...
 
Beklenen uygulama yürürlüğe girdi
Erzurum, Giresun, Gümüşhane...
İran Türk yatırımcıları bekliyor
İran’ın Tebriz kentinde düzenlenen Doğu Azerbaycan 4. Yatırım Fırsatları ...
Kişi başına 2 bin 352 TL kredi
Erzurum’da 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde kişi başına 2 bin 352 TL ...
 
Erzurum ihracat verileri
Ekonomi Bakanlığı 2013 yılı Ocak-Mayıs dönemi Bölgelere göre ihracat ve ...
Kredi Zenginiyiz
Erzurum’da 2013 yılının Ocak-Mayıs döneminde kişi başına 2 bin 352 TL ...
Pasinler'de Kadayıfa Yoğun İlgi
Mübarek Ramazan ayının da gelmesiyle vazgeçilmez damak tatları arasında ...
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Selami Vekilimiz demiş ki...
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva