Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik Bölge Türkiye
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
'Kalkınma Yolu' mutabakat zaptı imzalandı
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Kurtulmuş’tan yoğun gündem
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
Erdoğan, TBMM’deki 23 Nisan resepsiyonuna katıldı
‘Terörü yok edeceğiz’
‘Terörü yok edeceğiz’
TBMM’de Özel Oturum
TBMM’de Özel Oturum
HABERLER>GUNDEM
5 Temmuz 2019 Cuma - 15:38

"Başbağlar Katliamı" şehitleri unutulmadı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamın 26'ncı yılında köyde düzenlenen törenle anıldı 

 Başbağlar Katliamı  şehitleri unutulmadı

Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar köyünde 5 Temmuz 1993'te teröristlerce katledilen 33 sivil, katliamın 26'ncı yılında törenle anıldı. 

Başbağlar köyü meydanındaki Kültür Evi önünde gerçekleştirilen anma törenine, gencinden yaşlısına çok sayıda vatandaş ellerinde Türk bayraklarıyla katıldı. 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programda, Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından şehitler için dualar edildi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, eski TBMM Başkanı Binali Yıldırım'ın da aralarında bulunduğu siyasilerin ve bürokratların gönderdiği taziye mesajlarının okunduğu törende Erzincan Valisi Ali Arslantaş konuşma yaptı.

Arslantaş, 1993 yılının 5 Temmuz'unda meydana gelen hain terör eylemi sonrasında hayatını kaybeden 33 vatan evladını anmak, şehitleri yad etmek için bir araya gelindiğini söyledi. 

Anadolu topraklarında şanlı Türk tarihi boyunca dini, dili, mezhebine bakılmadan tüm mazlumlara kucak açılarak güven ve huzur içerisinde yaşandığını belirten Arslantaş, "Buna rağmen ülkemizin bölünmez bütünlüğüne, milletimizin sarsılmaz birlik ve beraberliğine göz diken hain odaklar Madımak’ta da Başbağlar’da da kardeşlik hukukumuzu bozmaya yeltendi. Aziz milletimiz yaşanan büyük acılara rağmen bu oyunlara gelmedi. Birlik ve beraberliğimize yapılan tüm saldırılara hamdolsun göğüs germeyi bildi." dedi.  

Arslantaş, terör örgütünün bereketli topraklarda yaşayan insanların huzurunu bozmak, devleti zayıflatmak, milleti bölmek için yıllarca saldırılarda bulunduğunu ifade ederek, güçlü devlet, vatansever milletin sayesinde kanlı terör örgütünün bu hain emellerine ulaşamadığını ve ulaşamayacağını söyledi. 

Vali Arslantaş, konuşması sırasında Başbağlar şehitlerinin eşlerinden Hatice Özdemir ve Hafize Türkücü'yü de kürsüye davet etti. 

Katılımcılara kendilerini 26 yıldır yalnız bırakmadıkları için teşekkür eden Hatice Özdemir, "26 senedir yurdumuzu bölmek isteyenlerin karşısında dik durduk ve dik duracağız. Onların gücü bizi bölmeye yetmeyecek. İnancımızla, bayrağımızla uğraşacaklar ama hiç bir zaman bölemeyecekler. 33 şehit verdik ama maşallah yerlerine 330 tane torunları oldu." şeklinde konuştu.

"Başbağlar milletimizin ortak acısı ve ortak yasının adıdır"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba da "Canınız canımızdır, acınız acımızdır. Başbağlar dillerin tutulduğu, gözlerin yaşardığı, kelimelerin boğazımıza düğümlendiği yerdir. Milletimizin ortak acısı, ortak yasının adıdır." dedi. 

Ağbaba, "Sivas'ın yürek yangını Başbağlar'ın ise kurşun yarası" olduğunu ifade ederek, şu ifadeleri kullandı:

"Başbağlar 26 yıldır adalet arıyor, 'Çalmadığımız kapı, gitmediğimiz makam kalmadı ama bugüne kadar bir sonuç alamadık' diyorlar. 1998'de Başbağlar katliamı soruşturması takipsizlikle kapandı, köy sakinleri adalet arayışlarına devam ettiler. TBMM İnsan Hakları Komisyonunda yaşadıklarını anlattılar ancak bir türlü istedikleri sonuca ulaşamadılar. 26 yıldır ağlayan gözlerinize, kanayan yüreğinize tüm Türkiye tanıklık etti ama katliam bir türlü aydınlatılamadı. Bu noktada biz siyasetçilerin Başbağlar'a karşı borcumuz var. Başbağlar Katliamı'nın arkasındaki gerçek güçlerin ve katillerin yakalanabilmesi, ortaya çıkarılabilmesi için hep birlikte mücadele edeceğimize huzurlarınızda bir kez daha söz vermek istiyorum."

"Bu ülkeyi parçalamak isteyenler asla emellerine ulaşamayacak"

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Ataş da Başbağlar'da annelerin dul, çocukların yetim kaldığını anımsatarak, şunları kaydetti:

"Bu katliamın hemen Sivas'ın akabinde yapılması bize hiç de yabancı değildi. 1980 öncesinde bu ülkenin çocuklarını ve gençlerini sağcı, solcu diye katlettiren güçler, bu ülkeyi bölmek ve parçalamak isteyenler emellerine ulaşamadılar. 1993'te de 'Alevi-Sünni çatışması meydana getirebilir miyiz'in denemesini yaptılar ama muvaffak olamadılar. Biliyoruz ki farklı zaman dilimlerinde, farklı tarihlerde bu ülkeyi parçalamak isteyenler asla emellerine ulaşamadı ve ulaşamayacak." şeklinde konuştu.

"Şehitlerin acısını dün gibi yüreğimizde hissediyoruz"

Erzincan Belediye Başkanı Bekir Aksun da şehitlerin acısını dün gibi yüreklerinde hissettiklerini ve acılarının halen dinmediğini söyledi. 

Vatan Partisi Kadın Kolları Genel Başkanı Meltem Ayvalı da şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye bugün devletiyle, ordusuyla, polisiyle, yargısıyla PKK'yı ve FETÖ'yü temizlemektedir ancak Türkiye'ye değil, bölücü terör örgütüne bağlı olan bir parti halen elini kolunu sallaya sallaya, Başbağlar'da 33 köylümüzü katleden PKK'nın, terör örgütünün propagandasını yapabilmektedir. HDP, Başbağlar'da canlarımızı katleden PKK'nın partisidir. Böyle bir partinin varlığı yasal olarak mümkün değildir, yargı bir an önce harekete geçmeli, milletin vicdanını yaralayan bu duruma son vermelidir."

Başbağlar köyü muhtarı Ali Akarpınar da şehitlerin acılarını unutmadıklarını, 26 yıldır aynı acıyı hissettiklerini söyledi.

Katılımcılar, konuşmaların ardından Başbağlar köyündeki Şehitlik Anıtı'na ziyarette bulunup dua etti.

Törene, katliamda hayatını kaybedenlerin yanı sıra, Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Sinan Aksu, AK Parti Erzincan milletvekilleri Süleyman Karaman, Burhan Çakır, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akın Levent, Erzurum Jandarma Bölge Komutanı Tümgeneral Ahmet Hacıoğlu, Kemaliye Kaymakamı Mustafa İlhan, Hür Dava Partisi Genel Başkan Yardımcısı Hasan Şahin ile vatandaşlar katıldı.

 
Komşuda Köysel Dönüşüm
 
Trabzon'da denizde erkek cesedi bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Komşuda Köysel Dönüşüm
Erzincan’da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bünyesinde merkez Uluköy ...
Yakutiye'de fırınlar denetlendi
Yakutiye Belediyesi Zabıta Ekipleri ilçe merkezinde ekmek üretimi yapan fırınları denetledi.
Doğu'da aralıklı sağanak yağış bekleniliyor 
Doğu Anadolu Bölgesi'nde sıcaklıklar mevsim normallerinde seyredecek. ...
 
Demokrat Büro Çalışanları Sendikası Kuruldu 
Kotanlı: “Sendikal mücadelede artık demokrat büro çalışanları sendikası da var” 
Eti değil dondurmayı tercih etti
Bu renkli görüntü Aşkale'den
Milli Mücadele ruhu bir asır sonra coşkuyla yaşatılacak
Milli Mücadele'nin dönüm noktalarından olan ve yurdun işgal edildiği dönemde ...
 
Doğu’da hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyredecek 
Doğu Anadolu Bölgesinde hava sıcaklığı mevsim normallerinde seyredecek. 
İlber Ortaylı Erzurum'da tespitlerini paylaştı
Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı: "Rusya ve Amerika var, bunların ...
Erzurum semaları şenlendi
Atatürk anısına Palandöken'den yamaç paraşütü uçuşu
 
DADAŞ GAZETESİ
YAZARLAR
İrfan Kayagil
İrfan Kayagil
Bencil
Nedim Atakol
Nedim Atakol
Bir yerde Reis’e ve partisine olan destek azalıyorsa bilesiniz ki orada kötü bir temsil vardır…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
ARŞİV
DADAŞ
ANKET
Erzurum Havalimaninin ismi ne olsun?

Recep Tayyip Erdogan
Nafiz Kotan
Palandoken
Saltuklu
Dadas

Sonuçları göster Anket arşivi
Ana Sayfa Gundem Ekonomi Siyaset Asayiş Eğitim Spor Kültür & Sanat Sağlık & Yaşam Araştırma Polemik
KünyeHakkımızda KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva