T-155 FIRTINA OBÜSÜ
Türkiye'nin kendi ürettiği ilk topçu sistemi olan T-155 Fırtına obüsü, F-16 savaş uçaklarından sonra en etkili silahların başında geliyor. Gelişmiş süspansiyon sistemi sayesinde engebeli arazi dahil her türlü arazide rahatça manevra yapabilen Fırtına, hareket halindeyken 30 saniye içinde atış görevine hazır olabiliyor. 1 dakika içinde 6 top atışı gerçekleştirebilen Fırtına, atış görevinin tamamlanmasının ardından 30 saniye içinde mevzi değiştirebiliyor ve böylece düşmanın karşı ateşine maruz kalma riskini minimum düzeye indiriyor.
Fırtına'nın ASELSAN tarafından geliştirilen özgün atış kontrol sisteminin en önemli özelliği, 8-25 kilometre arası mesafelere yapılan atışlarda farklı namlu açılarından ardarda atılan üç merminin, hedefe aynı anda ulaşması ile üç obüsün atış gücünü tek başına karşılayabilmesi.
Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun Kırıkkale'deki Ağır Silah ve Çelik Fabrikası'nda üretilen Fırtına'da, NATO standardı her cins 155 milimetre obüs mühimmatı kullanılabiliyor.
Obüsün gövde, kule tasarımları ve analizleri modern tasarım programları kullanılarak tamamen bilgisayar ortamında yapıldı.
Türk topçusunun taktik, teknik kulanım konsepti ile geleceğin muharebe sahası ateş destek ihtiyaçları dikkate alınarak 1995 yılında T-155 Fırtına Modern Obüs Geliştirme Programına başlandı. Azami menzili 30 kilometre olan ilk prototip 1997 yılında üretildi, ancak daha uzun menzil ihtiyacı neticesinde yeni obüsün 155/52 kalibre silah sistemine sahip olması kararlaştırıldı. Kara Kuvvetleri Komutanlığı'nın ihtiyacına yönelik olarak 40 kilometre menzilli, 155 milimetre 52 kalibre silah sistemine sahip ikinci prototip obüsün üretimine 2000 yılında başlandı.
Fırtına'nın teknik özellikleri şöyle:
Çap: 155 mm
Toplam Ağırlık: 4339 Kg
Namlu Ağırlığı: 2259 Kg
Yiv Set Sayısı: 48
Namlu Boyu: 8095 mm
Ateşleme Türü: Elektro-Hidrolik veya elle
Atım Adedi: Normal 6 atım/dak ani 15 saniyede 3 atım. Sürekli 2 atım/dak.
Menzil: 40 Km
Namlu Tipi: Monoblok, dövme, otofretajlı
|